Bijzondere reis van de oude Brinkheurnse plattegrond
 

Ooit gehoord van de Benninkweg, Oonkweg, Schoolweg, Brinkheurnseveldweg of Hutterweg? Tot 1994 waren ze in de Brinkheurne te vinden. Althans in de volksmond, want daarna verschenen in het Winterswijkse buitengebied de échte straatnamen met nieuwe postcode. Tot dan waren het huisnummers (met de hoofdletter van de buurtschap) en boerderijnamen die de postbode en vreemdelingen naar de juiste plaats van bestemmingen moesten leiden.

 
Onlangs kwam ik onlangs – tot mijn grote verrassing – de oude plattegrond van ons mooie buurtschapje weer tegen. De handgetekende wegenkaart met huisnummers sierde ooit het infopaneel op de hoek bij Bakkerij Huiskamp. Deze keer echter niet meer op een openbare plek, maar 50 meter verder… op het kleinste kamertje in de nieuwe woning D’n Dreum van Gerrit Wiggers.
 
Speuren
Tijd genoeg om mijn brein even terug te zetten naar toen en te speuren waar Ten Haken caravanbouw, Houtzagerij Nijweide, J. ten Dolle bielzen en stalmatten en Pluimveeslachterij Grijzen (met een foute ‘z’) hun domicilie hadden. Zo las ik dat ‘Koffert’ eigenlijk Stemerdinkkavenstee heet en ‘Kempman’ als Nijenhuiskempe aangeduid wordt. Toch leuke weetjes. De Kom Brinkheurne (inzetje op het bord) was destijds nog maar magertjes gevuld; inmiddels is het aantal woningen al ruim verdubbeld.
 
Onthulling
Het Brinkheurnse informatiebord werd onthuld tijdens de ‘historische optocht’ in 1990. Volksfeest Brinkheurne bestond toen 60 jaar. Men kwam terug van stopplaats Schoppers en het goot op dat moment uit de lucht. Nergens in de annalen is er iets over de onthulling terug te vinden, waarschijnlijk omdat het vanwege de regen een ‘vluggertje’ was. Gerrit Huiskamp heeft nog enkele foto’s opgedoken van de onthulling, die hij deed samen met volksfeestvoorzitter Gerrit Roerdink. En regen of geen regen; natuurlijk was Concordia erbij.
 
Op zolder
Tijdens het opruimen van de schuur vanwege zijn recente verhuizing naar dorp, vond Wim Stemerdink (Winkelman) de oude plattegrond terug op zolder. Zijn vader Henk (destijds bestuurslid van de Brinkheurnse Belangenvereniging) had het bord, nadat het straatnamenplan zijn intrede had gedaan en er een nieuw infopaneel verscheen, als historisch kleinood bewaard.
 
Gerrit Wiggers, gek op alles wat met de Brinkheurne te maken heeft, gaf het een tastbaar plekje. Een bescheiden ode aan een grootse buurtschap die nu z’n kleinste kamertje siert. De stoelgang gaat er niet sneller van, kan ik je verzekeren.
 
Jan Heijnen