Die stoomlocomotief, dat was vroeger toch wel het meest interessante gevaarte dat zich regelmatig door de Brinkheurne bewoog. Nog niet eens zozeer het geluid maar vooral die machtige rookpluimen maakten deze Duitse ‘Zug’ tot een imposante blikvanger. 

 

Zelfs vanuit het schoollokaal hadden we een perfect zicht hoe dapper puffend en dampend het zwarte monster en de ontelbare volgeladen wagons met steenkolen en buizen (voor aanleg van het aardgasnet) over de Borkense Baan trok. Menigmaal waren we na schooltijd bij het wachtershuisje van ‘Beestman’ te vinden om de trein voorbij te zien denderen.
Precies 45 jaar geleden is het dat de allerlaatste stoomloc vanuit Dorsten naar Winterswijk trok, om er zo’n 1000 kooplustige reizigers mee te vervoeren. En dat voor slechts 6 D-mark. Ook toen al konden de Duitsers voordelig ‘einkaufen machen’ in Winterswijk.

 

Bewaakte overweg

De onbewaakte overweg op de Deunkmolenweg, die op de eerste foto te zien is, was in 1971 al middelpunt van de feestelijkheden tijdens de optocht van het Brinkheurns Volksfeest. De buurtgenoten (Van Braak, Wiggers en Roerdinkholder) besloten er een bewaakte overgang van te maken. Zo werden er twee slagbomen bij de overgang geplaatst. Voordat de stoet verder kon moest er uiteraard eerst het een en ander ‘natgemaakt’ worden.
Nu is de Borkense Baan een natuurgebied van Het Gelders Landschap. En de trein? Die maakte plaats voor de zandhagedis.

(Jan Heijnen)