De schuur met bijgebouw, geschilderd door Piet te lintum
We kennen in de Brinkheurne allemaal één hotel waarvan de geschiedenis ruim 150 jaar teruggaat. Maar ooit was er in diezelfde periode nóg een locatie waar reizigers konden overnachten. Het was een heus zwerverslogement in een schuur bij scholtenboerderij Hilbelink. Bij iedereen die over de Stemerdinkweg de boerderij nadert springt het karakteristieke schuurtje – pal in de bocht – in het oog.
Bij toeval stuitte ik op een verhaal in de Tubantia van 7 oktober 1955 met de kop ‘Hilbelink in Brinkheurne was een uitstekend zwerverslogement’. De onderkop ‘Belofte aan rovers groeide uit tot traditie’ triggerde me nog meer om er eens in te duiken.
We schrijven 1875. Het verhaal wil dat scholtenboer Jan Berend Hilbelink, onderweg met linnengoed naar de markt in Deventer, staande wordt gehouden nabij Joppe door rovers die op zijn geld uit zijn. ‘’Ik hebbe niks, al slaot ie mie ok dood’’, jammert Jan Berend. Om de rovers tegemoet te komen oppert hij om al het zwerversvolk dat over het Hilbelinkspad komt en onderdak zoekt, een gastvrij verblijf te bieden. Met vers stro en goed eten en drinken. Tot zijn verbazing stemmen de rovers in met zijn lumineuze voorstel. ‘’Het is zo gek nog niet dat we weten waar we ’s avonds, zo vlak bij de Duitse grens, heen kunnen.’’
 
Populair
Jan Berend komt zijn belofte na en al snel is er geen dag of men heeft gasten op ’t Hilbelink. In de kring van scharenslijpers, mensen met veterband en de venters met postpapier is de boerderij al snel populair. Als Hilbelink een nieuwe schuur laat bouwen komt er een apart vertrek voor de zwervers. De deur mag nooit op slot want iedereen moet er een slaapplek kunnen krijgen.
In de jaren dertig vermindert het aantal kooplieden langs de weg en gaandeweg neemt ook het aantal zwervers af. Er komt een meldplicht voor vreemdelingen en een strengere regelgeving omtrent reizigers. Dan is het snel gedaan met dit bijzondere Brinkheurnse logement.
NB: Volgens de nazaten Henk en Greet Elferdink klopt het verhaal in de Tubantia wel, alleen sliepen de zwervers niet in het schuurtje vlak aan de weg, maar in een aangebouwd schuurtje in het bos, zoals te zien op het schilderij van Piet te Lintum.
Jan Heijnen
Krantenartikel 7-10-1955
Het logement lag vroeger aan een zandweg.
J.B. Hilbelink (1856-1926) en A.J.G. Hibelink-Hesselink (1857-1936)
De huidige schuur aan de Stemerdinkweg