Oude Brinkheurnse school leeft voort in schuur

Het Brinkheurnse schooltje bij Brookert, waar de kinderen vanaf 1825 onderwijs krijgen, wordt door burgemeester Willink al direct omschreven als een ellendige hut die niet voldoet aan de eisen om les in te krijgen. Na veel gedoe besluit de gemeenteraad in 1831 dat dit schoollokaal verbeterd moet worden.

Vervolgens wordt in er 1841 een nieuwe school gebouwd op de Lindevoorts. Er volgen ook nog enkele verbouwingen en uitbreidingen in 1884 en 1921. De school doet dienst tot 1933, waarna het huidige schoolgebouw verrijst. Het jaar daarop wordt de sloop vergund aan Chris ten Haken. Toch gaat het schooltje niet helemaal verloren voor de Brinkheurne, zo blijkt na een intensieve zoektocht.
De oude gebinten en ander bruikbaar timmerhout worden namelijk gebruikt voor de bouw van een schuur op boerderij de Waltak, waar Ten Hakens zwager Willem ten Dolle woonde met zijn echtgenote Daatje. Hij bouwde er in 1934 een schuur met vier schoolgebinten, die nog mooi zichtbaar zijn.
Eierhandel
Later breidde ‘Waltaks-Willem’ de schuur naar achteren uit om er zijn eierhandel onder te brengen. Toen Willem en Daatje ten Dolle samen met dochter Tine en schoonzoon Jan Leemkuil hun intrek namen in de nieuwe woning op de hoek van de Deunkmolenweg/Esselinkhoekweg (mét eierhandel en Vivo-winkel), kwamen Johan Colstee en ‘buurmeisje’ Johanna Oonk na hun huwelijk in 1958 op de Waltak te wonen.
En de schuur? Die staat nog fier overeind én mooi in de verf. Zo leeft die oude school toch nog een beetje voort aan de Deunkmolenweg op nummer 11.
(Jan Heijnen)